Malu lah kamu sebelum kamu dimalukan. HAH !

Salam.A short reminder for me,and all of us.Bukan nak cakap soal berat isu ibadah dan sebagainya,tapi isu mudah,simple dan efektif.Kahkah Poyo sungguh ayat aku.Okay lah.Mulakan.


Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Malu itu sebahagian daripada iman.” (Hadis riwayat Muslim dan At-Tirmidzi dari Ibnu Umar)


Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya semua agama itu mempunyai akhlak dan akhlak Islam itu berperangai malu.” (Hadis riwayat Imam Malik)


Malu itu cantik.I mean,most of Malaysians here are known for their shyness.But I do agree the part where malu it sebahagian daripada iman.I mean,people dulu sungguh bermoral dan beretika kerana sifat malu yang ada pada diri.Diri hanya akan jadi indah dan cantik kalau ada rasa malu.


Perempuan kalau cantik mana pun,tapi kalau dah pernagai tahpape tak reti malu,memang hilang cantknya.
Lelaki kacak mana pun,kalau perangai macam apa tah,cakap main lepas,takde rasa malu memang hilang kacaknya.


And the world we live today is a world of shamelessness.Itu kata Saudara Nouman Ali Khan.


Setiap hari kita ditayangkan dengan benda benda mengarut.Serius.Dulu masa kecik dah confirm kita rasa berdebar dan kurang senang nak tengok adegan cium.Mak mak dah confirm tarik anak tutup mata.Bapak bapak buat cool je konon takde papa padahal harapkan mak tolong handle.But it is the truth.If you are doing something and it gives you this feeling,then you'll know that THAT feeling is the appropriate response towards the action you're taking.Nevertheless,we all have been desensitized (?) by the world's media.


Well,this is what they are attacking,the very source of the religion itself.THE FAITH.Dorang tak perlu suruh kau buat itu ini.Dorang tak perlu haramkan itu ini.Dorang tak perlu perangi kita terang-terangan.Tak perlu bunuh kita ramai ramai.Sebab apa?Dorang dah ada sumber utama serangan mereka.Pegangan kita,punca pegangan kita.Well,dalam topik yang aku bawak ni.RASA MALU LAH.


Semua sama ja sekarang,baik aku,kau kita mereka.Sama sahaja.The United States merupakan antara negara termaju di dunia,tapi once a scholar said,tangga yang dinaiki US adalah tangga yang tidak berdinding (?) Meaning that although they've achieved the high civilization and stuffs,but the reality is their social moral's down.Moral masyarakat rendah,tapi kemajuan tinggi.Memang tak kena.


Aku bukan nak berkempen ke hape,cuma nak bagi sedar sikitlah diri ini.Aku ni takdelah pemalu sangat,tapi mungkin kat alam maya ni tak sepemalu di alam realiti lah kan?Tapi yang penting jangan hilangkan malu kita tu.Kerana diri anda begitu berharga.Wallawehh,memang macam kempen jadilah pemalu la pulak.HAHA.Baiklah,kali ini ada satu video menarik untuk tatapan umum.Memang berbaloi kalau ditonton,sedikit sebanyak dapatlah menegur hati yang naik turun imannya kali ni.Kalau orang Jordan panggil,introspeksi iman sikiiiiiit.Kehkeh.


Sila klik sini untuk video menarik tersebut,hanya 9 minit.InsyaAllah,9 minit itu akan dikira di akhirat sebagai usaha anda ke arah kebaikan bersama insyaAllah.Dan ingatlah,Allah tidak memandang natijah ( result ) tetapi dilihat akan usahanya.Bersama sama para ukhwah ukhwati sekalian,kita memupuk diri sendiri dan masyarakat sekeliling dengan penuh hikmah ke arah kebaikan.


( Pergh,ini perenggan paling mantap gua pernah karang takde backspace backspace punya since dah dua tahun blogging.Si ri us. )


Okay,ini link dia,klik sini.


Salam semua.

4 ulasan:

  1. betol. tidak perlu kita sorok-sorokkan kemaluan kita di mana-mana tempat. jadikan kemaluan kita sebagai tonjak untuk mempertahankan akhlak diri. agar kita menjadi kita.

    sapa yang tak sayangkan kemaluan?

    BalasPadam
  2. apasal Berd ni macam wrong gile ayat die.

    BalasPadam
  3. xleyh blah ayt berd..kah10000000

    BalasPadam
  4. dah lama kaw tak post isu2 gini.
    :)

    BalasPadam

I know some of you got no blogger account, but at least jangan lah guna nama Anonymous, susah aku nak refer nanti. Think of a name okay? Thanks! :D