Artikel tentang pemikiran warganegara bangsa

Salam.

Link
I found this one article (Okay la,aku jumpa kat page senior aku.Tak jadi tipu ) that attracted my attention.And it is not mainly sebab it is related to my future career insyaAllah,but it touches on something that concerns me through out the whole time, our own thinking and perception of something.Okay,bahasa mudah dia MENTALITI.

Well,basically harini aku akan jadi matured dan serious sikit memandangkan post ni berkenaan dengan mentaliti kan,so tak nak lah bagi first impression yang aku tulis pun macam kebudak budakan.
Here we go,studying overseas had really opened my mind to a lot of things ( Okay,xdela open sangat,baru setengah tahun je pun kan? ).I see the outside world,yang mana tak ramai daripada kita got that chance.Thank you peeps.

Apa point aku ni?

Okay,so mentaliti tu kita kena tukar lah sikit.I mean,not to say yang kita ada mentaliti buruk atau teruk,but sometimes kita kena ada mentaliti yang berbagai (?) Aku pun tak tahu macamana nak cakap.Muda lagi kot,so tak boleh nak bagi opinion sangat mungkin?Okay,itu mentaliti teruk pertama.

Looking at these way of thinking akan secara tidak langsung menjatuhkan self esteem anda.Trust me,kat Jordan,the arabs let their kids speak their hearts out (?) I mean,if that kid have something to say,they just say and the best part is,the adults will hear it tak kisahlah kau kecik mana pon.And they consider it as an opinion.Well,Malaysians?

"Kau kecik lagi,apa tahu?"
"Aku lagi lama makan garam lah dari kau,"
"Jangan sibuk hal orang tua,"

These words,kata kata ini lah yang sangat tipikal dalam masyarakat Melayu sekarang.No wonder tak ramai Malaysians yang outspoken.And unfortunately it is misunderstood by being pemalu and sopan.Which is sometimes needed to.But still,we need those self esteem built inside of our kids early so that it wouldn't be a problem for them later in the future.

The article tak cakap pun anything about this,but the reason why he wrote it because of the Malaysians mentality that affects the decisions made.And I agree to some point that some of us including me HAVE THAT KIND OF MENTALITY yang kadang kadang irrational and will only give short term effects rather than the long ones.

People always think that they're good enough for others.But that's not really true,because that would make you hated by some or maybe most of the people but there is one point that you have to think that you're good enough for something.Especially bila kita berbicara tentang dunia sebenar sekarang ni.
FIRST IMPRESSION COUNTS.
Jadi,nak tak nak you have to act like you're the best amongst all but never be arrogant dan bongkak.Sentiasa tawadhu' dan rendah diri.Bak kata pepatah,ikut resmi padi makin berisi makin tunduk.

Aku rasa dah cukup panjang je post ni.Ke belom?

I have a question,what makes a guy's blog and a girl's blog different?I mean,ada kah cara penulisannya akan berbeza?Atau dari segi layout?Or is it the comments?
Frankly asking,macamana orang lelaki menulis?Tak macam aku ke? -.-"
Baiklah,soalan sebenarnya lah.
Is it really really betul dan obvious lagi bersuluh yang aku tulis macam perempuan?


-.-"

Ohh and article tu dalam bahasa inggeris,so sape sape yang rasa kurang selesa boleh letak dictionary kat sebelah sambil membaca.Boleh selak selak cari makna.Takdelah korang baca sekali dan konon konon faham every single words lantas pergi tulis kat blog cerita pasal benda tu kat orang lain.

Sounds like me,heh. Ohh and i failed to give that first impression. Haishh

Ohh ya,bukak ym masing masing dan type \M/ dan tekan enter.
Wallaweh credit to Mira Uttika. \M/

8 ulasan:

  1. im sorry to say.tp anda spt perempuan yang kuat membebel dan mengomel.actually okay je.UNIK :D

    BalasPadam
  2. okay, i failed to connect the dots. sigh~
    anyway, gender doesn't determine the way u write. takde nampak kewanitaan pun ur post. mungkin sedikit hip n happening lah kot. doesnt necessarily girly kan.

    BalasPadam
  3. oke, dis post is the one a guy would probably write in their belog.

    very intellectual n informative.
    i'm sorry. im not being stereotypical here.
    but yeah, i do think that guy blog usually hav sum knowledge that we can absorb. its a bit informative.
    while gurls, are more personal.

    BalasPadam
  4. wohooo, splendid elaboration rgarding the mentality of the ppl here in malaysia and fr sure im most preposterously agreed with u in this matter. anywy, u just wrote like wht guys should hv wrote luke. vry vry bloody informative. girls, often brag abt humbugs of their lives. haha which of course including me:p no need to feel offended tho abt whom concerned which told u wrote like a gal ;DD

    BalasPadam
  5. I'm not offended la.cuma thinking je.heh
    btw,thanx all for the comments. :D

    BalasPadam
  6. mentaliti.

    perkara ni, sgt.. membuatkn aku mengeluh.

    btw, post yg menarik.
    boleh diulas lg.

    oh.. dan ...
    kau tak lah menulis mcm pmpuan.. cuma itu lah cara kauu.

    BalasPadam
  7. :D ainn tetiba jadi baikk dgn aku kaaaaaaaaan?

    eheh eheh.

    BalasPadam

I know some of you got no blogger account, but at least jangan lah guna nama Anonymous, susah aku nak refer nanti. Think of a name okay? Thanks! :D